• Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar
  Fixa Projektet arkiv

  Fixa projektet > Tips vid byte av fönster

  byta-fönster-sp

  TIPS VID BYTE AV FÖNSTER

  Rätt val av fönster är ett enkelt sätt att få både en känsla av rymd och bättre kontroll över ljussättningen. Moderna fönster kan även minimera energibortfall och reflektera värme. Men för att få ut det mesta av sitt val av fönster är det viktigt att välja rätt. Här är några tips på vägen till ett bra val och enklare montering av fönster.


  Förberedelser

  Nu för tiden är det knappast brist på urval när det kommer till fönster. Moderna fönster har även gått långt bortom estetik och praktisk funktionalitet. Numera är rätt val av fönster en viktig del av helheten då de är ett sätt ta kontroll över ljusinsläpp, UV-strålar och energieffektivitet.

  Därför är det en bra idé att spendera lite extra tid på att förbereda inför sitt fönsterbyte. Fundera noggrant på vilken sorts fönster som bäst lever upp till dina förväntningar. Är det inte så viktigt med särskild funktionalitet? Då kan klassiska PVC-fönster ge mycket valuta för pengarna. Vill du ha ett alternativ som inte påverkas av värme och kyla? Då kan det vara värt att titta närmare på aluminiumfönster. Räds du inte regelbundet underhåll? Då är träfönster ett pålitligt alternativ.

  Ta även chansen att kontrollera måtten där fönstren ska monteras. Precis som med dörrar så har fönstermåtten standardiserats i modulmått. SE VÅRT UTBUD AV FÖNSTER HÄR.

  Energieffektivitet

  Gällande moderna fönster så läggs ofta stor vikt på energieffektiviteten. I de flesta fall finns det endera ett K- eller ett U-värde som anger hur välisolerat och energieffektivt fönstret är. Som tumregel innebär ett lägre värde att fönstret har högre energieffektivitet. Kom däremot ihåg att det är byggnaden som helhet som i större utsträckning avgör den totala energieffektiviteten. Därför är det inte alltid bättre att välja så energieffektiva fönster som möjligt. Det kan lika gärna leda till en onödigt stor utgift. Att montera fönster på rätt sätt är även avgörande för att de i detta hänseende ska fylla sin funktion.

  Säkerhet

  Det finns många normer och regleringar avseende vilken sorts fönster som är bäst lämpade på en viss plats. Fönstret finns numera tillgängliga i helt sedvanligt glas, men även härdade och laminerade utföranden. Enligt Boverkets byggregler så ska man i privatbostäder numera välja härdat eller laminerat glas där avståndet mellan glasets underkant och golv understiger 0,6 meter. Det har gjort att många för enkelhetens skull väljer skyddsklassade glas. Hos SP fönster finns ett brett utbud av lämpliga alternativ.

  Efterarbete och underhåll

  För att verkligen maximera nyttan och livslängden på ditt nymonterade fönster så är det alltid en bra idé att ta en titt på vilken sorts efterarbete och underhåll som rekommenderas. Detta är särskiljt viktigt om du inte har valt att underhållsfritt fönster. Men ska sanningen fram så behöver även underhållsfria fönster viss genomgång av gångjärn, tätningslister och kitt. Inte minst om man vill bibehålla din energiklassning som fönstret har. Med rätt underhåll kommer dina fönster att kunna göra nytt så länge som mellan 30 till 50 år. Därför är det definitivt en bra idé att se på fönster som en långsiktig investering.