• Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar
  Fixa Projektet arkiv

  Fixa projektet > 4 smarta förvaringstips

  4 smarta förvaringstips

  Förutom kärlek är förvaring en av få saker som det knappt går att få för mycket av. Till att börja med måste kläder och skor ha någonstans att vara när du inte har dem på dig. Lägg därtill handdukar och lakan, städprylar och någon verktygslåda eller två, men förmodligen också en hel del annat och sammantaget behövs det helt enkelt en del utrymme för att få plats med alltihopa. Hur ska man tänka för att skapa snygg och effektiv förvaring?


  Inbyggda garderober

  Det här är förvaringens formel-1. Genom att bygga en dold, inbygg garderob med skjutdörrar över en hel vägg i hallen eller sovrummet kan du plötsligt få plats med allt och lite till på ett både smart och elegant sätt. Här kan du läsa vår guide till inbyggda skjutdörrsgarderober

  Om du redan har en samling bra, fristående garderober kan du på ett närmast genialt sätt ”trolla bort” dem genom att bygga in dem i lämplig vägg. Det kallar vi snyggt och dessutom resurssmart!

  Vägghyllor + belysning = sant

  Ta vara på höjden i ditt boende. Många prylar som du vill ha lättåtkomliga kan du till exempel ordna plats för med högt placerade vägghyllor i hallen. Här kanske dina träningsgrejer eller barnens leksaker kan få bo till exempel, och samla dem gärna i lådor för att hålla ordning. Undersidan av hyllorna använder du med fördel till en nedåtriktad hallbelysning, så slår du verkligen två flugor i en smäll.

  Lösningen med vägghylla + belysning gör sig även utmärkt i sovrummet där den kan ersätta (eller komplettera) både ett och två nattygsbord. Gör din egen vägghylla i obehandlat, massivt trä eller måla den i samma kulör som väggen. Ovanpå hyllan kan du ställa dina favoritböcker och varför inte några små krukväxter? Grönt i sovrummet bidrar till en rofylld och harmonisk atmosfär.

  Visa upp i stället för att gömma undan

  Medan städsakerna kanske inte är något som du vill ska stå i centrum av ditt hem, kan det finnas andra saker som tar en del plats men förtjänar att visas upp. Är du bokmal eller musikfantast? Böcker och skivor har en tendens att se bättre ut ju fler de blir. Låt din samling synas med smarta, topphängda vägghyllor som sväljer många förvaringsmeter samtidigt som du håller golvet fritt och lättstädat.

  Böckerna och skivorna kan med fördel varvas med vaser, ljusstakar och prydnadsföremål och stöttas upp med bokstöd som du fäster på hyllorna eller i vägglisterna. Behöver du ytterligare förvaring kan du ställa matchande rullbackar under hyllorna. Med tillsågade, trekantiga hyllplan funkar systemet med topphängda vägghyllor perfekt också för hörnförvaring.

  En dörr kan vara mer än en dörr

  En hel del förvaringsmöjligheter finns där man kanske inte tänker så mycket på dem. Precis som du kan använda hemmets väggar för förvaring kan du använda dina dörrar. I sin enklaste version kan det handla om kroklister som du hänger över toalett- eller sovrumsdörren utan att behöva göra några ingrepp. Ytterligare förvaringsplats kan du skapa genom att skruva fast en list på dörren, där du sedan kan haka på exempelvis trådkorgar eller förvaringstavlor. Krokar och hängare kan även fästas på dörrarna till skjutdörrsgarderoben, kom bara ihåg att allt ska gå att öppna så som det är tänkt.

  Lycka till med dina förvaringslösningar!