• Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar
  Fixa Projektet arkiv

  Fixa projektet > Fasadbyte - Steg för steg

  fasadbyteFasadbyte – enklare än man kan tro

  Att ge ditt hus en snygg, slitstark och dessutom energieffektiv träfasad är en investering som du garanterat kommer att kunna räkna hem i längden. Att byta ut en gammal träfasad mot en ny är heller inget komplicerat projekt, men att vara åtminstone två–tre händiga personer som hjälps åt brukar vara bra. Var alltid noga med säkerheten om det är ett tvåplanshus som du ska arbeta med. Genom att hyra en byggställning blir arbetet både säkrare och roligare.


  Förberedelser

  • Projektet lämpar sig bäst att utföra sommartid. Undvik att måla vid risk för regn.
  • Verktyg som du kommer att behöva: spackelspade, häftpistol, kap- och gersåg, vattenpass, spikpistol (rekommenderas), penslar.
  • När du rivit bort den gamla panelen, passa på att laga eventuella skador på stommen.
  • Spara en gammal panelbräda för att få rätt takvinkel till den nya panelen.

  1. Sätt upp ny isolering

  Riv ut och ersätt den gamla isoleringen med ny. I många fall kan det vara en god idé att passa på att öka på väggens tjocklek och tilläggsisolera när man byter ut sina träfasader. Kom då ihåg att du kan behöva bygga på väggreglarna för att få plats med den nya, tjockare isoleringen. Se till att köpa isoleringsmaterial i rätt bredd, så att det matchar avståndet mellan väggreglarna. Mellan fönsterkarm och regel isolerar du med så kallad drevning. Var noga med isolering i alla små hörn och skrymslen för att förebygga köldbryggor.

  2. Täck över med vindskydd

  För att dina ytterväggar ska stå emot starka vindar behövs ett lager av vindskydd utanpå isoleringen. Traditionellt används så kallad vindpapp, men det finns också modernare material som alternativ. Sträck ut vindskyddet och häfta fast det på väggreglarna med häftpistol. Se till så att vindskyddet täcker alla skarvar och hörn och även runt fönster och dörrar.

  3. Montera spikläkt

  Nu är det dags att sätta upp den så kallade spikläkten. Med spikläkten får du ett stabilt underlag att spika fast träpanelen i och en ventilerande luftspalt bakom panelen. Montera spikläkten med 40 centimeters mellanrum, horisontellt för en stående panel och vertikalt för en liggande panel.

  4. Sätt upp den nya träpanelen

  Träpanel finns att köpa som obehandlad eller grundmålad. Mer färdigbearbetad panel brukar innebära ett högre pris, men besparar dig å andra sidan en del arbetstid. Oavsett vilken variant du väljer är det viktigt att förbehandla ändträet med grundolja. Såga till panelen så att du får rätt längd och vinkel mot taket. Spika fast panelbrädorna i spikläkten med varmförzinkad spik som är minst tre gånger panelens tjocklek.

  5. Målning och avslutande steg

  När panelen är monterad är det dags för målning. Hur många lager som behövs beror på vilken typ av träpanel som du har valt och vilken färg. Ett lager grundfärg och minst två lager med täckfärg brukar de flesta färgfabrikanter rekommendera för att träpanelen ska ge optimalt skydd mot väder och vind.

  När du är färdig med målningen återstår att montera knutbrädor och foder kring fönster och dörrar. Ibland kan det behövas en bräda som täcker skarven upp mot takutsprånget. Har du valt en träpanel med bottenbräda och lockläkt ska du även montera lockläkten.

  Välkommen till oss på för goda råd inför ditt fasadprojekt!

  Här kan du se hela vårt utbud av ytterpanel! >>