• Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar
  Fixa Projektet arkiv

  Fixa projektet > Olja in träterassen

  Olja in träterrassen

  Gassande sol och ösande regn, lekande barn och utspillda kaffekoppar. Träterrassen brukar få stå ut med en hel del över året, så inte undra på att den kan behöva lite omtanke ibland. Med en grundlig rengöring och inoljning inför sommaren kan du få din terrass att se som helt ny ut igen – samtidigt som du förlänger dess totala livslängd betydligt.


  Förberedelser

  Håll koll på väderprognosen och välj en dag när det varken regnar eller är alltför soligt för att olja in terrassen. Det ska helst inte komma något regn inom sex timmar efter det att du oljat in trallen. Skarpt solljus är inte heller optimalt då oljan kan hinna torka innan den sugs in i träet. En utomhustemperatur någonstans mellan 10–20 grader är perfekt för projektet.

  Steg 1 – rengör

  Innan du sätter i gång, kontrollera trallen så att det inte är något som behöver lagas. Titta efter skruvskallar som krupit upp ur träet och använd en skruvdragare för att dra åt skruvarna.

  Nordsjö Tinova Wood Cleaner rengör trätrallen på djupet och hjälper till så att oljan fäster bättre. Rengöringsmedlet är kraftfullt, så börja med att täcka in omgivande växter, rabatter och husväggar med skyddsplast. Sätt sedan på dig skyddsglasögon och skyddshandskar.

  Fukta in trallen med vatten och stryk därefter på den koncentrerade Tinova Wood Cleaner med en pensel eller borste med förlängningsskaft. Låt Wood Cleaner verka i 10–20 min innan du skurar av underlaget ordentligt. Avsluta med att skölja av med rikligt med vatten från hink eller slang. Undvik högtryckstvätt, då vattentrycket kan få träet att flisa sig.

  Låt nu trätrallen torka.

  Steg 2 – slipa

  För att få en len och slät träterrass bör du ge träet en omgång av slipning innan du oljar in den. Använd gärna ett praktiskt slipverktyg med utbytbart slippapper och förlängningsskaft. Ett tips är Anzas Altanverktyg 2-i-1 som du även kan använda till inoljningen. Hur mycket träet behöver slipas beror på dess skick, ofta kan det räcka att slipa bort flisor och ojämnheter punktvis.

  Var noga med att borsta bort slipdammet innan du börjar med inoljningen. Träet ska också vara torrt eller nästan torrt innan du oljar in det. Om du har en fuktmätare kan du kontrollera så att fukthalten är max 16%.

  Steg 3 – olja in

  Nu är det dags för den roliga delen av arbetet. Att olja in trätrall är tillfredsställande då man omedelbart ser det fina resultatet. Nordsjö har två bra terrassoljor att välja mellan.

  Nordsjö Tinova UV Super Terrace är avsedd för terrasser av tryckimpregnerat virke och finns som neutral och pigmenterad. Med en pigmenterad olja kan du ge ditt trädäck en helt ny look – och det finns snygga nyanser att välja mellan. Fråga gärna oss på Woody Bygghandel om råd!

  Nordsjö Tinova Traditional Allround Oil passar förutom till tryckimpregnerat furu även till träslag som furu, gran, ceder och lärk och tryckimpregnerat.

  Börja med att mätta in allt ändträ ordentligt genom att stryka in det minst 3–4 gånger med oljan. Använd sedan roller eller pensel på förlängningsskaft för att ergonomiskt och tidseffektivt olja in hela träterrassen. Gör 1–2 strykningar beroende på hur väl träet suger in oljan. Torka bort överskottsolja efter ca 10–25 minuter för att undvika fläckar på träet.

  Njut av din pånyttfödda terrass!