• Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar
  Fixa Projektet arkiv

  Fixa projektet > Att tänka på inför köksrenoveringen

  Att tänka på inför köksrenoveringen

  Köket är en plats för mycket av det goda i livet: att laga mat och äta gott tillsammans med familj och vänner och att njuta av varandras sällskap. En genomgående köksrenovering – med inredning, vitvaror och kostnad för hantverkare – kan kosta allt från femtio till ett par hundra tusen kronor, men med ett välplanerat nytt kök kommer du att höja såväl värdet på din bostad som din livskvalitet. I den här artikeln har vi punktat upp de viktigaste sakerna att tänka på innan du startar projektet.


  Arbetsyta, arbetsyta, arbetsyta

  Ett problem som nog de flesta av oss stött på när det kommer till kök är att inte arbetsytorna räcker till. Särskilt mycket gäller det förstås om ni brukar vara flera som lagar mat tillsammans. Sätt därför hög prioritet på just arbetsytor när du planerar ditt nya kök – för i längden kan det visa sig mer behövligt än exempelvis en snygg köksmaskin som du inte precis använder varje dag.

  Placering av ugn och mikro

  När du har möjligheten att planera ett kök från grunden, passa på att optimera det så mycket som möjligt för att underlätta för dig själv i vardagen. Lågt placerade ugnar är något man ser man i såväl nya som gamla kök, men hade det inte varit mycket skönare att kunna lyfta in och ut dina plåtar och formar i höjd med överkroppen i stället? 

  Tillräckligt med eluttag

  Precis som med arbetsytor kommer det troligen att behövas fler eluttag än du först tänker. För att dra elen behövs ju dessutom en elektriker, så fundera över placeringen av eluttagen i ett tidigt skede. Var ska kaffemaskinen stå? Vilken bänkyta kommer du att vilja använda när du plockar fram matberedaren? Var behöver du ha bra belysning? Fundera också över vilken typ av eluttag du vill ha, då det finns eluttag designade för att matcha alla möjliga stilar.

  Fokusera på det roliga – lämna över det jobbiga

  Genom att ta hjälp av ett proffs i din köksrenovering kan du slippa stressen av att saker och ting ska fungera korrekt och i stället fokusera på design och materialval, så att du blir riktigt nöjd med det slutgiltiga resultatet. Hos din lokala Woody Bygghandel kan du få hjälp från första skiss till färdigt slutprojekt.