• Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar
  Fixa Projektet arkiv

  Fixa projektet > Ta hand om din träfasad

  träfasadTa hand om din träfasad

  Trä är det vanligaste fasadmaterialet för småhus i Sverige, och inte undra på det. Trä är ett vackert och prisvärt material och svenskt trä är också ett utmärkt val ur miljösynpunkt. Våren och sommaren är den bästa tiden att se över dina träfasader och till att börja med bör du göra en bedömning av vilket skick träpanelen är i. Finns det brädor som behöver bytas ut, är det läge att bättra på med nya färgskikt, eller är det kanske bara dags att ge ditt hus en rejäl fasadtvätt?


  Fasadtvätt på rätt sätt

  Kontrollera träfasadens skick genom att titta och känna efter om det finns sprickor eller angrepp av missfärgande alger eller mögel. Så länge fasadens färgskikt är intakt och inte har några sprickor eller flagor räcker det nämligen med att tvätta den med jämna mellanrum. Som tumregel kan en fasadtvätt vart eller vartannat år vara lagom, beroende på hur snabbt fasaden samlar på sig smuts.

  För ytor som är normalt smutsiga räcker det att använda vatten, lite diskmedel eller såpa och någon form av borste. En borste som fästs på trädgårdsslangens munstycke är ett smidigt hjälpmedel. Till ytor som utsatts av alger, lavar eller mögel bör du använda särskilt algtvättmedel. När du är klar kan du inte bara njuta av att huset ser så gott som nymålat ut igen, utan att det också kan dröja längre tills du behöver måla om igen.

  Reparera och bättra på

  Även om du håller dina träfasader rena kommer de förr eller senare att behöva målas om. Man brukar säga att träpanel bör målas om någonstans var 5–10 år beroende på vilka påfrestningar huset utsätts för. Såväl sol som fukt och vind sliter på färgen med tiden och på utsatta ställen börjar så småningom färgen att flagna.

  Skrapa bort lösa färgflagor med en stålborste. Om du hittar spik som krupit utåt, dra ut dem och ersätt med grövre eller längre spik för utomhusbruk. Brädor som är ruttna eller i för dåligt skick för att målas om måste bytas ut. Slipa av kanterna mellan kvarsittande färgskikt så att övergången mellan det målade och det bara träet blir så jämn som möjligt.

  Ibland kan man nöja sig med att bättringsmåla på särskilt utsatta ytor, men många gånger kan det vara lika bra att lägga på ett nytt skikt av färg över hela väggen. Tänk på att färgen du använder ska vara av samma typ som den som använts tidigare.


  Måla om från grunden

  Om fasadens färgskikt är riktigt slitet kan det för att få ett snyggt och varaktigt resultat löna sig att ta bort den gamla färgen. Varmluftspistol och skrapa är i sådana fall en välbeprövad metod, men det finns också kemiska färgborttagningsmedel och särskilda IR-lampor som alternativ. Prata gärna med oss på Woody för tips om vad som passar bäst för just dig och ditt hus.

  Träpanel där färgen har tagits bort ska hanteras som obehandlat trä och behandlas med en grundfärg. Stryk på rikligt med färg på hela väggen och var särskilt noga kring skarvarna. Omkring 18 timmar brukar räcka innan du stryker på nästa lager färg på fasaden. Testa gärna med ”tumtricket”: om tummen inte blir kladdig när du trycker den mot den nymålade ytan är det bara att stryka på nästa lager.

  Här kan du se hela vårt utbud av utomhusfärg!