• Lånesläp*
    • Fri byggrådgivning
    • Noga utvalda artiklar
    Fixa Projektet arkiv

    Fixa projektet > Renovera badrum

    Renovera badrum

    Badrumsrenoveringar är rätt stora projekt som kräver planering, kunskap och noggrannhet. För vissa moment, som elarbeten, plattsättning och VVS-jobb, krävs också någon med behörighet för att resultatet ska bli godkänt.


    Börja med en plan

    Börja med att mäta och rita upp badrummet. Fundera på vad du vill ha och vad du kan avvara. Ju noggrannare du är med planeringen, desto mindre blir förstås risken för fel och stigande kostnader. Gör också en ungefärlig budget som inkluderar material, inredning, och hantverkshjälp (med ROT-avdrag). Använd enbart godkända produkter och material till ditt badrum.

    Hur gammalt är badrummet och vad behöver bytas ut? I vilket skick är rördragningar och kopplingar? Golvbrunnar äldre än från 1990 måste bytas ut.

    El och inredning?

    Eldragningen ska du också planera från start. Var vill du ha belysning och uttag? Elektrisk handdukstork? Värmegolv? Du behöver en bra och trivsam allmänbelysning, dessutom extra ljus över handfatet.

    Planera var du ska montera inredningen och se till att regla ordentligt bakom. Plywood bakom våtrumsskivor ger tillräckligt fäste för det mesta, men där det måste vara extra stadigt monterar du även tvärgående reglar mellan de stående reglarna. Likaså behöver du förstärkningar om du t ex vill ha en vägghängd toalett.

    Sätt igång!

    Innan du börjar riva ska du veta att gamla badrum kan innehålla rester av asbest i fogmassan. Ta reda på det innan du sätter igång.

    Har du betonggolv och tänker flytta golvbrunnar och avlopp behöver du bila upp det. Är det ett reglat golv kan det behöva förstärkas för tyngden av kakel och badkar. Klinker kräver ett styvt golv med tvärreglar mellan bjälkarna och kanske även en gjuten platta under tätskikt och flytspackel.

    Tänk på att golvbrunnar ska fästas i bjälklaget och att vattenrör inte får skarvas inuti väggar eller golv. Alla kopplingar måste kunna nås. Glöm inte heller kulventiler.

    Förbered för elektrikern

    När det gäller el så kan du själv montera elrör och dosor, men det krävs en behörig elektriker för själva dragningen och kopplingarna. Spotlights ska ha skyddskåpor och transformatorn måste vara tillgänglig via lucka eller skåp.

    Golvskivorna skruvas fast i reglarna. Ta upp hål för avloppen och lägg in golvvärmeslingor. Väljer du vattenburen golvvärme, så måste du ha specialskivor. Lägg golvgips eller våtrumsskiva om du ska lägga klinker. För att skapa ett fall mot golvbrunnarna behöver du vara noggrann med flytspacklingen. För det jobbet kan man behöva hjälp av en fackman.

    Det viktiga tätskiktet

    På väggarna monterar du antingen plywood och gips eller våtrumsskivor. Borra upp hål för eldosorna. Även för väggarnas tätskikt kan det vara klokt att anlita en fackman. I större delen av badrummet (våtzon 1) krävs nämligen ett foliesystem som ska monteras enligt branschreglerna.

    När underarbetet är klart monterar du kakel och klinker. Bered dig på att du kommer behöva kapa en del plattor.

    Efter det är det dags att montera inredning och att koppla in elen. För de kommoder och den utrustning som kräver genomföringar rekommenderar vi att du anlitar en fackman.

    Några tips till

    Stora plattor är betydligt svårare att jobba med. Stora golvplattor är dessutom svårare att skapa fall med, så då kan det vara klokt att välja mindre plattor närmast avloppet.

    Limma upp så många av dina tillbehör som möjligt istället för att skruva och punktera tätskiktet.

    Göm gärna dina eluttag i skåp och kommoder. Det blir snyggare så.

    Om du har plats så kan dubbla handfat vara praktiskt. Då slipper ni trängas om mornarna. En avskild toastol och dusch ger också fler möjligheter att använda badrummet samtidigt.



    HÄR HITTAR DU BADRUMSSORTIMENT HOS OSS >>