• Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar
  Fixa Projektet arkiv

  Fixa projektet > Komposittrall-det bekväma alternativet

  komposittrallKomposittrall – det bekväma alternativet

  Vad sägs om en altan byggd med trall som är riktigt tålig och enkel att ta hand om? Att lägga komposittrall på uteplatsen har blivit ett populärt val, och fördelarna är många. Komposittrall konstrueras av en mix av olika träfibrer och plaster, vilket ger ett material som är motståndskraftigt, skönt att gå på och så gott som underhållsfritt.


  Moderna, optimerade material

  Materialet i komposittrall är vanligtvis någon form av träkomposit, vilket betyder att naturligt trä har kombinerats med andra material som förbättrar hållfastheten och färgbeständigheten. Komposittrall rör sig mindre och skiftar mindre i färg än trä – och en altan i kompositmaterial behöver varken oljas in eller behandlas. Som underhåll räcker det att spola av plasttrallen då och då för att hålla rent, och om du tycker att det är bekvämt att använda högtryckstvätt är det inget problem för det tåliga kompositmaterialet.

  Ska jag välja komposittrall eller trä?

  Komposittrall är extremt väderbeständigt och kan inte, till skillnad från rena trämaterial, angripas av röta. Tack vare sitt innehåll av optimerade konstmaterial behöver du med komposittrall heller inte oroa dig över att trallen ska slå sig eller spricka. Med komposittrall får du en yta som är ytterst barfotavänlig och om du väljer komposittrall av hög kvalitet kan du få en vacker, träliknande yta som ser inte ser konstgjord ut och som finns i en mängd olika nyanser. Bra komposittrall blir heller inte fläckigt eller missfärgat om du råkar spilla något på golvet, och det bleks heller inte av solen

  Ska man nämna en nackdel med komposittrall är det ändå att det inte fullt ut kan efterlikna känslan eller utseendet av ett rent naturmaterial som trä. Innehållet av olika plastpolymer betyder likaså att material inte är helt förnybart – men om du håller utkik efter komposittrall med en hög andel återvunnet material så gör du miljön en tjänst.

  Hur lägger jag komposittrall?

  Komposittrall är lätt att montera eftersom trallen brukar vara gjuten med färdiga spår för monteringsclips. Du kan dessutom beställa i de längder du önskar och komposittrallen monteras sedan enkelt samman med startclips utmed långsidorna. När du ska montera är det bra att använda reglar i samma eller liknande kompositmaterial som trallen samt clips och rostfri träskruv. För att få ett snyggt avslut på kortsidor och även långsidor finns särskilda ändskydd att montera. I övrigt använder du samma verktyg som när du lägger trätrall, såsom skruvdragare och någon form av såg.

  Räfflat är extra bra vid poolen

  Det första och roligaste att göra är att välja vilket utseende du vill ha på din komposittrall, och det finns en mängd olika utseenden och färger att välja mellan. Exempelvis finns komposittrall i grå, betongliknande finish och många varianter av komposittrall i snygga träimitationer.

  Många sorters träkomposittrall kan du dessutom få med gjutna räfflor i ytan. Fördelen med räfflorna är att de minskar halkrisken, men också att de leder bort vatten, vilket inte minst är smart om du har trallgolvet invid en pool.

  Solitt eller ihåligt

  Det finns träkomposittrall i solida och ihåliga varianter och dessa har generellt lite olika egenskaper. Den ihåliga kompositrallen har som regel ett lägre pris och även en lägre vikt, vilket gör den lite extra enkel att arbeta med. Den solida komposittrallen brukar kosta lite mer, men är å andra sidan stadigare i sin konstruktion vilket betyder att du kan ha längre brädor och därmed färre synliga skarvar.